Bewoners werken als collectief samen aan hun woonbuurt

De gemeente Bergen op Zoom is samen met Collectief Wonen gestart met een planverkenning voor buurt 2 binnen de wijk De Markiezaten. De opzet van het project is bijzonder van aard en wordt vormgegeven door het collectieve karakter. In de nieuw te ontwikkelen buurt ‘Hof van Augusta’ biedt Collectief Wonen zowel kopers als huurder de mogelijkheid om in een collectief actief deel te nemen aan het vormgeven van de buurt en de indeling van hun woningen.

Bij het ‘Hof van Augusta’ gaat het niet uitsluitend om de woningen, maar spelen de sociale en maatschappelijke aspecten na de bouw ook een belangrijke rol. In de ontwerpfase krijgt men zoveel als mogelijk (rekening houdend met de stedenbouwkundige en bouwtechnische voorwaarden) de vrijheid om hun woonwensen te realiseren. Hierbij kan worden gedacht aan het type woningen binnen de wijk of de indeling van de woningen. Collectief Wonen wil deze mogelijkheid bieden om woonwensen te vervullen die niet altijd door de markt worden aangeboden. Het  project kent mogelijkheden voor de woonwensen voor bewoners van alle leeftijden en diverse gezinssamenstellingen.

Elkaar ontmoeten

Een ander specifiek en opvallend onderdeel van dit collectieve woonconcept is de inpassing van een algemene ontmoetingsruimte, gesitueerd in het appartementengebouw, die ter beschikking komt voor de bewoners binnen het ‘Hof van Augusta’. Deze plek biedt de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en sociale activiteiten te realiseren. Van gezamenlijk koken en eten, yogaklassen tot bridgeavonden en koffie-ochtenden, het kan allemaal.

Locatie

Project Hof van Augusta ligt binnen De Markiezaten ten zuiden van het centrum van Bergen op Zoom. In de groene woonomgeving zijn diverse voorzieningen op loop- en fietsafstand bereikbaar. Zo ligt het centrum op slechts 10 minuten fietsen en is er in de omgeving onder andere een supermarkt, een school, een gezondheidscentrum en Sportpark De Markiezaten.

Vanaf het Hof van Augusta zijn de snelwegen A58 en A4 eenvoudig te bereiken. Daarnaast kan prettig gebruik gemaakt worden van het Openbaar Vervoer aangezien Bergen op Zoom een eigen NS-station heeft.

Veel levensloopbestendige duurzame woningen

Met geïnteresseerde potentiele bewoners wordt door middel van samenspraak en enquêteformulieren kennis genomen van de diverse woonbehoeften. In het betreffende project is onder andere de voorkeur aangedragen voor veel levensloopbestendige woningen met een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Daaropvolgend heeft Collectief Wonen op basis van deze behoefte het plan aangepast en zijn er het appartementengebouw patiowoningen ingepast. Dit aanbod is met name afgestemd op de doelgroep van 55-plussers of huishoudens met een lichte zorgbehoefte. Vanzelfsprekend worden de woningen duurzaam en gasloos uitgevoerd.

Variëteit in woningen

Naar aanleiding van alle getoonde woonwensen en in overleg met de gemeente Bergen op Zoom, zullen er in de buurt ‘Hof van Augusta’ 58 woningen in verschillende typen worden gerealiseerd. Er zal de mogelijkheid tot huur en koop worden geboden. Naast de planopzet voor de wijk zal Collectief Wonen met de toekomstige bewoners ook de verdere indeling van de woningen bespreken.

 

In het Hof van Augusta worden diverse type woningen aangeboden:

  • 32 Patiowoningen
  • 26 Appartementen
Projectwebsite: www.hofvanaugusta.nl